Muziek

Geplaatst op door

Dirigent
Onze enthousiaste dirigent is Madeleine Boertje.

Begeleiding
Tijdens het zingen worden wij instrumentaal begeleid door een Combo bestaande uit 3 dames en 1 heer;  bij optredens wordt dit combo geregeld versterkt door gast-muzikanten.

Repertoire
Het repertoire van Viswijvenkoor Sootjevisch bestaat voornamelijk uit liedjes over de zee, de visserij en het vaak niet eenvoudige leven van de vissersvrouwen aan de wal.

Voor de opbouw van het repertoire is gezocht en veelal inspiratie gevonden in traditionele Oudhollandse, Duitse en Angelsaksische, meestal Ierse volksmuziek. Daarnaast is door de tijd ook menig lied of ballade van geheel eigen oorsprong op het repertoire gekomen. Om dit repertoire goed uit te voeren en kwalitatief in stand te houden, wordt er wekelijks met veel inzet en groot enthousiasme en plezier geoefend. Er wordt daarbij niet alleen op de muzikale uitvoering gelet, maar ook het theatrale aspect (choreografie) krijgt de nodige aandacht evenals de presentatie en aankondigingen.

Voor het herschrijven, bewerken, componeren dan wel arrangeren van nieuwe of traditionele liedjes tekenden Martien van Oostrom, Willem Blonk en Wim van Oostrom. Ad Grooten dient in dit verband genoemd voor zijn specifieke inbreng. Menig tekst is van de hand van Femke Reuvers, en enkele andere van diverse koorleden van Sootjevisch. Onze vorige dirigent Willem Blonk heeft eveneens tekstueel zijn steentje bijgedragen. Uiteraard hopen wij, natuurlijk, dat zij allen dit nog lang voor het koor zullen blijven doen.

Net als met de klederdrachten worden in diverse liedjes bekende Nederlandse vissersplaatsen bezongen.

En om een levendig en gevarieerd programma te kunnen bieden, zijn er niet alleen serieuze ballades, maar vooral ook vrolijke, grappige, ondeugende, verhalende liederen en liedjes in het repertoire opgenomen; soms met een knipoog naar de klassieke muziek, soms naar de moderne popmuziek. En bijna altijd melodisch, verhalend en harmonisch meerstemmig. Als het zo uitkomt wil ons koor voor speciale gelegenheden best iets geheel nieuws instuderen, desnoods met een goed verstaanbare tekst in het Tsjechisch.

Op de achtergrond verzorgt ons combo instrumentaal de muziek wanneer er in een rijk gevarieerd programma een (volks)dansje of een showtje rond de klederdrachten is opgenomen.