Biografie van Sootjevisch

Geplaatst op door

Het gebeurt wel vaker, zo’n grapje. Het is 1997. De dorpshuisbeheerder viert zijn 50ste verjaardag. De dienstdoende dames besluiten om zelf ook een stukje op te voeren. De dames verkleden zich met schorten, papieren mutsen en wat keukengerei, breken in in het programma van shantykoor en presenteren zich als viswijvenkoor. Zonder oefening vooraf uiteraard, maar dankzij veelvuldig meezingen met de shanties wordt dit een geslaagd optreden, zo zeer zelfs, dat de dames besluiten om ‘door te gaan’. Er volgt een oprichtingsvergadering, een ledenwerving, een repertoirebespreking enz., een naam wordt verzonnen en dan maar oefenen. En dan is het er : VISWIJVENKOOR SOOTJEVISCH.

 Doelstellingen en klederdrachten

Het is niet alleen maar gezellig. Binnen het koor wordt, behalve op mooi zingen, ook geoefend op het bijzondere repertoire en op de uitstraling o.a.door vaak unieke klederdracht en presentatie.

Er wordt veel aandacht besteed aan de klederdrachten die inmiddels afkomstig zijn uit Urk, Scheveningen, Spakenburg, Marken, Volendam, Zuid-Beveland, Katwijk, Noordwijk, Arnemuiden Terschelling, Nieuw- en Sint Joosland, Vlaardingen, Staphorst, Schokland en Hindeloopen ( zie ook de foto’s van onze “Lekker(e) Bekkie(s)” ) Als koor met zo’n 40 leden willen we ons graag laten horen en zien. Al snel blijkt dat op shantyfestivals een vrouwenkoor in die periode best bijzonder was en het is dan ook vooral daar en door optredens op bijv. braderieën en in verzorgingsinstellingen dat Sootjevisch bekendheid krijgt.

 Er worden cd’s uitgebracht

Als het goed gaat wil je als koor ook een CD.        Onze eerste CD was een mijlpaal en al snel begint Sootjevisch naam te maken en worden de optredens ook leuker.

Wij als koor richten ons voornamelijk op Nederlandstalig repertoire en eigen unieke arrangementen en brengen uiteindelijk 4 cd’s uit.

 

 Graag geziene gast

Sootjevisch is een graag geziene gast op diverse festivals en evenementen, maar ook in eigen omgeving treden we geregeld op. Het koor beleeft volop hoogtepunten, waarvoor wij u graag verwijzen naar het ankertje ‘Hoogtepunten’ onder deze Biografie.

 Muzikale begeleiding

10 Jaar lang zijn we door Willem Blonk als dirigent ondersteund. Hij leverde voor ons ook diverse koorarrangementen aan. Femke Reuvers schrijft geweldige teksten voor ons en Martien van Oostrom levert schitterende arrangementen en bewerkingen aan.

 

 Toekomst

Inmiddels bestaat ons koor al meer dan 20 jaar en hebben we een nieuwe enthousiaste dirigent: Madeleine Boertje.