Uit het leven van het viswijvenkoor (ComboBasPraat 1)

Nee, lieve lezers, dit is geen herleving van de praatjes met mijn alter ego (Bas) zoals ze destijds verschenen in de “Visueels” onder het kopje “Hallo Bas”. Nee, ditmaal heeft “Wimmes” beloofd vanuit “Studio Wimmes” met enige regelmaat verslag te doen van het wel en wee van ons viswijvenkoor “SOOTJEVISCH” en het combo.

De doelgroep is een ieder die als lid of donateur of anderszins betrokken is bij Sootjevisch, lekker ruim dus.

Dit is het eerste schrijfseltje en…het is komkommertijd. Nou, iedereen weet natuurlijk, dat er in de komkommertijd niets gebeurt en er dus niets te verslaan valt.

Ziezo, dat is een leuk begin, toch?

Nee, hoor, ik verzin wel wat. Persoonlijk ben ik nog maar een paar maanden weer vol op (nou ja), in ieder geval van harte actief met het combo aan het brommen. Met onze dirigente Madeleine waait er een frisse wind op de repetities en oefenen we combo-gewijs na tienen vaak nog even op de moeilijker passages in de veelal nieuwe muziek. Madeleine speelt dan meestal mee op fluit en dan klinkt het combo zóóóó mooi.

Zo af en toe doen we ook nog wel eens een extra repetitie onder leiding van zoonlief Martien van Oostrom – de componist van de meeste nieuwe liedjes – zodat we de nummers kunnen uitvoeren zoals de componist het heeft bedoeld. Op onze eerstvolgende ViswijvenThuisdag hopen wij enkele van die nieuwe liedjes ten gehore te kunnen brengen. Bijvoorbeeld: Door de maag; Nooit nee nooit; Allermooiste en Mijn voeten.

Op de laatste ViswijvenThuisdag hebben wij al met veel succes een viertal door – Madeleine bewerkte – liedjes uit “De Jantjes” gebracht. Vanwege dat succes hebben we vaak een of meerdere van deze “Jantjesliedjes” in ons repertoire opgenomen, en zo ook buiten Zevenhuizen daarmee gescoord. Overigens blijkt het in de praktijk, dat de hoeveelheid aan repertoire soms in het koor voor kleine probleempjes zorgt, maar desondanks blijkt het telkens toch weer te lukken. En ja, ook het “oude” repertoire moet bijgehouden worden en “fris” blijven.

Weet je wat ik ook nog even moet vertellen?

Na een bezoek aan de musical “Alleen op de wereld”, onlangs in Swanla uitgevoerd door “Turf”, ontstond de gedachte om voor onze ViswijvenThuisdag in 2020 ook eens een theaterstuk te proberen.

Met ruimhartig gevoel voor (teveel) overdrijving heb ik mezelf aangeboden om deze kar te trekken en meteen het theaterstuk maar “musical” genoemd. Er is nu een werkgroepje gevormd, dat met veel enthousiasme in ons stoffige verleden is gedoken om daar allerlei merkwaardige belevenissen en anekdotes op te vissen om uit te werken. Dat is lachen, hoor!

Hiermee gaan we binnenkort verder en zullen trachten middels zelfgemaakte sketches en bijpassende muziek een beeld te schetsen van wat onze vereniging de laatste decennia zoal heeft meegemaakt. Het is de bedoeling dat we eind september 2019 het stuk in hoofdlijnen op papier hebben staan.

Dat we intussen een vernieuwde website hebben zal inmiddels wel algemeen bekend zijn. Op deze website zijn onze speellijsten (agenda’s) terug te vinden.

Het is te begrijpen, dat optredens succesvol kunnen zijn en soms ook minder succesvol zijn. Tot de meest succesvolle behoren de optredens voor “toeristen”, of althans toeristisch publiek, zoals daar zijn: Optredens bij aankomende of vertrekkende cruiseschepen vanaf de cruiseterminal in Rotterdam; of op de donderdagse kaasmarkt in Gouda. Dit gezegd hebbende moet ik gelijk wijzen op het feit dat een optreden in een verzorgingshuis niet altijd spectaculair is, maar heel vaak erg veel voldoening geeft. De braderieën en festivals hebben altijd wel iets aparts en bijzonders.

Graag tot de volgende keer!

Wimmes 6 augustus 2019