Wim van Oostrom:

ONS COMBO

Zoals veel koren liet Sootjevisch zich in het begin van haar bestaan begeleiden door het volksmuziekinstrument bij uitstek - de accordeon - voor de begeleiding van het koor en daarnaast uiteraard ook ter ondersteuning van de repetities.
Eén accordeon werden er twee en voor wat meer ritmische ondersteuning kwam er een gitaar bij. Al in een vroeg stadium werd de gelegenheid aangegrepen om een heus combo te formeren. Met de komst van fluiten, een viool, en een beetje percussie werd het al gauw 'koor en combo' met een eigen geluid.
De accordeon bleef weliswaar het belangrijkste instrument maar de instrumenten die er bij kwamen maakten het geheel een stuk sprankelender.
Zo groeide het combo uit tot klein orkest met drie accordeons, diverse fluiten en een viool voor melodische variaties, -aanvullingen en solistische intermezzo's, twee gitaren voor een vast ritme en soms een getokkelde begeleiding, afgewisseld met ukelele voor begeleiding van tempo stukken in een hoger register, een contrabas voor de basis en percussie voor extra ritmische afwisseling.
Zie hier 'ons combo'.
Met een samenstelling zoals hier beschreven werd bereikt, dat er haast altijd wat extra's te beluisteren is in de begeleiding van het koor, zonder dat die extra's het koor in de weg zitten. Bovendien kan het combo heel goed zelfstandig luistermuziek ten gehore brengen en doet dat dan ook regelmatig in de vorm van opkomstmelodieën en muzikale intermezzo's, of ook wel als achtergrondmuziek bij kledingpresentaties of begeleiding van een (volks)dansje. Eventueel zelfs met geheel ander repertoire.
Voor de arrangementen tekent het combo als regel zelf, of anders worden deze in eigen beheer verzorgd.
Voor het combo blijft het het belangrijkste om Sootjevisch te begeleiden bij uitvoeringen en daarmee het publiek te amuseren en het blijft natuurlijk heel prettig om achteraf te horen, dat het een geslaagd optreden was van het viswijvenkoor; …… 'en wat een leuk combo!'

De leden van het combo:
Accordeon: Trees van der Burg en Sarina Kok;
Fluit(en): Mariëtte Wulms;
Viool: Jolanda Zweistra;
Gitaar/ukele: Diana Reijm, Teuna Karreman;
Percussie: Gerry Op het Veld, lid van het koor;
Contrabas: Wim van Oostrom (tevens comboleider)

 

.