Historie van het koor

Het gebeurt wel vaker, zo'n grapje. Het is 1997. De dorpshuisbeheerder viert zijn 50ste verjaardag. De dienstdoende dames besluiten om zelf ook een stukje op te voeren.

De dames verkleden zich met schorten, papieren mutsen en wat keukengerei, breken in in het programma van shantykoor en presenteren zich als viswijvenkoor. Zonder oefening vooraf uiteraard, maar dankzij veelvuldig meezingen met de shanties wordt dit een geslaagd optreden, zo zeer zelfs, dat de dames besluiten om 'door te gaan'. Er volgt een oprichtingsvergadering, een ledenwerving, een repertoirebespreking enz., een naam wordt verzonnen en dan maar oefenen. En dan is het er : VISWIJVENKOOR SOOTJEVISCH.

Doelstellingen en klederdrachten

Het was niet alleen maar gezellig. Binnen het koor wordt behalve op mooi zingen,ook geoefend op bijzonder repertoire en op uitstraling o.a.door vaak unieke klederdracht en presentatie.

Er wordt veel aandacht besteed aan de klederdrachten die inmiddels afkomstig zijn uit Urk, Scheveningen, Spakenburg, Marken, Volendam, Zuid-Beveland, Katwijk, Noordwijk, Arnemuiden Terschelling, Nieuw- en Sint Joosland, Vlaardingen, Staphorst, Schokland en Hindeloopen ( zie ook de foto's van onze "Lekker(e) Bekkie(s)" )

En als je mooi zingt en intussen met zo'n 40 leden zo'n uitstraling hebt, wil je dat laten horen en zien. Al snel blijkt dat op shantyfestivals een vrouwenkoor in die periode best bijzonder was en het is dan ook vooral daar en door optredens op bijv. braderieën en in verzorgingsinrichtingen dat Sootjevisch bekendheid krijgt.

Er worden CD´s uitgebracht

Als het goed gaat wil je als koor ook een CD. Zo'n eerste mijlpaaltje doet het best leuk, maar is, zoals later zou blijken, kwalitatief niet erg geschikt om het koor te promoten. Niettemin begint Sootjevisch naam te maken en worden de optredens ook leuker.

In stroomversnelling naar de 2e CD en dan nóg meer successen. De vaart zit er inderdaad in. Het koor gaat steeds mooier zingen, richt zich op vernieuwing met voornamelijk Nederlandstalig repertoire met eigen unieke arrangementen en op verbetering van het eigen combo. In 2002 is de nieuwe CD er: "LUISTER STIL" en met de uitstraling en presentatie van het koor zit het wel goed. Hierna worden nog 2 CD´s uitgebracht.

Graag geziene gast

Inmiddels is Sootjevisch een graag geziene gast op diverse festivals en evenementen, maar ook in eigen omgeving treden we geregeld op. Het koor beleeft volop hoogtepunten, waarvoor wij u graag verwijzen naar het Zeeuwse knoopje 'Hoogtepunten' onder deze Biografie, waar veel van onze bijzondere optredens staan vemeld.

 

Muzikale (bege-)leiding

Als intussen Willem Blonk is aangetreden als nieuwe dirigent, die tevens tekent voor de mooiste en origineelste koorarrangementen, Femke Reuvers geweldige teksten blijft schrijven, Martien van Oostrom schitterende arrangementen en bewerkingen aanlevert, diverse koorleden eigen creaties inbrengen die er ook zijn mogen, als bovendien het koor z'n aanhang en publiek in sommige gevallen echt kippenvel bezorgt, dan wordt het tijd iets bijzonders te bedenken voor het 10-jarig bestaan in 2007 en op 25 maart van dat jaar wordt de 3de CD, geproduceerd door Martien van Oostrom getiteld "VER OVER ZEE", zwaaiend en zwierend feestelijk gepresenteerd. De CD is direct al een succes.

Toekomst

Inmiddels bestaat ons koor al meer dan 20 jaar, hebben wij onze 4e CD uitgebracht en hebben we een nieuwe enthousiaste dirigent: Madeleine Boertje.